Izložba // Izolacija // Inspiracija

BILJANA DOLIĆ

,,U umetnosti uživamo kada nam je lepo, ali nam ona i u teškim momentima pruža osećaj mira i nade. Inspirise nas da nastavimo dalje i da se vinemo u njena prostranstva – slobodni kao ptice. Svi smo primetili da se za vreme policijskog časa cvrkut ptica čuje mnogo glasnije nego obično. Isto tako, kada u nama utihnu buka, brige, ponos, sebičnost, gramzivost i ostale ispraznosti, jasno ćemo čuti pesmu i raširiti krila kreativnosti kojima ćemo moći da odletimo iznad svih zabrana.”


IZNAD SVIH ZABRANA, 120 x 80 cm, ulje na platnu
April 2020.

IVANA ŠTOPULJ

Tvigi je osunčana vedrinom osmeha. Krasi je neodoljiva šarmantnost duha. Svet je za nju beksrajna modna pista. Korača lako, bez trunčice straha.

Tvigi je jedinstvena.

Tvigi je avanturistična.

Tvigi je talas samoupuzdanja.

DRAGAN ĐORĐEVIĆ

Skice u vreme korone.

Skice u vreme korone, 40 x 40 cm. akrilik na kaširanom platnu,
mart 2020 g.
Skice u vreme korone, 30 x 40 cm. akrilik na kaširanom platnu,
mart 2020 g.

JELENA BADNJEVAC RISTIĆ

,,Ovo je samo nekoliko slika koje sam odabrala kako bih pokazala šta sam radila za vreme korone. Energije i želje za stvaranjem, mi nije nedostajalo za tih 52 dana potpune izolacije, ali su se zato smenjivali strahovi, tuga, briga za sve što se oko mene dešava, kao i stalno umetničko preispitivanje.  Kako je krenulo proleće i sa njim se priroda preporodola, moj Tamiš se rascvetao, a ja zatvorena, ne mogu osetiti prave mirise. Zamenila sam taj realni osecaj irealnim, virtuelnim i tako putem, mašte i duboke promisli, slikala moje omiljene motive, ozivljavala ih, i tako lečila svoju dusu. Iz tih dana, moje opsednutosti, nastao je ciklus slika, ulja na platnu, kartonu, crteža, sve sto mi je došlo kao vizija, zabeležila sam, na materijalu koji mi je bio pod rukom. Nastao je ciklus slika, na moje veliko iznenađenje, punih optimizma, na sve strane su prštale boje, vatromet kolorita. To je bio spontani odgovor na to tužno vreme, sa nadom u bolje sutra, sa nadom da ce posle ovoga sve biti drugačije, bolje, sa nadom u svetlo na kraju tunela.”

SLAĐANA DINIĆ ĐORĐEVIĆ

,,Fragment lica i poleđine pogača pravljenih u vreme pandemije COVID 19, aprila 2020.  Pogača se grickala uz muziku Betovena i Mocarta na terasi mog ateljea sa pogledom na crkvenu portu Velike crkve u Dolovu, posvecene Prenosu moštiju Svetog Nikole i uz miomirise japanske sofore, koju je neko tu posadio pre sto godina.”

MARIJA ĐURIĆ

,,Inspirisana fotografijama egzotičnih morskih pejzaža, prijateljice koju je “karantin” zatekao na malom, egzoticnom ostrvu, nastaju slike nadrealnih pejzaža Maldivionline i Koronalife, kojim materijalizujem virtuelnu vezu i apsurd izazvan virusom, koji nas je sve na planeti, kao ljude, na trenutak izjednačio.”    

JELENA STOŠIĆ

,,Inspiracija za radove bila mi je nemoć običnog čoveka pred oduzetom slobodom kretanja, strah pred nepoznatom bolešću i osećanje bezizlaznosti iz sadašnjeg trenutka. Zato sam naslikala sliku Izlaz kao Beg od stvarnosti i naravno autoportret Ja sam Art, kao podsetnik moje slobode, a to je posvaćenje Umetnosti. Sloboda je umetnost, živela sloboda!”

web: mad4paint.com

ŽENI KELEC

,,Rad je nastao u vreme vanrednog stanja u trenutcima komunikacije sa porodicom u inostranstvu.”

SLUČAJNOST, akvarel na papiru, 50 x 15 cm,
21. mart 2020.

MILAN BULATOVIĆ

,,Rad je nastao početkom aprila 2020. Inspirisan je neobjašnjivom potrebom za stvarnjem zaliha toalet papira, što je prouzrokovalo nestašicu ovog proizvoda na globalnom nivou.”

IVANA MARKEZ FILIPOVIĆ

,,Radovi su nastali u Koloniji koja je održana u Banji Koviljači, od 12-19. marta 2020, i ostali su da krase prostore ove specijalističke bolnice. Nažalost ovo je period kad je proglašeno vanredno stanje, ali su umetnici radili punom parom kako bi se još malo uljuljali u umetničku sigurnost.”

Ljubičasta livada, 60 x 80 cm, akrilik na platnu, fotografija: RAJKO KARIŠIĆ
LJUBIČASTA LIVADA VELIKA, 100 x 160 cm diptih, akrilik na platnu, fotografija: RAJKO KARIŠIĆ

NADA ONJIN ŽUŽIĆ

,,Motivi iz Deliblatske peščare. Nastali u maju 2020. Skice rađene u akvarel tehnici, dimenzija 19 x 25 cm.”

MIRJANA ŠUNJEVARIĆ ŠIMUNOVAČKI

Drvo, vazduh, sloboda moja inspiracija.

Drvo, vazduh, sloboda, 45 x 55 cm. suvi pastel.
mart 2020.

JELENA LALIĆ

Tokom izolacije nastavila sam da slikam i crtam po motivima iz šetnji po prirodi, koja se budila, i koja nam je pokazala svu svoju lepotu, moć i surovost. Izabrala sam magnoliju kao cvet i biljku koja je jedna od najstarijih na planeti kao simbol pobede u toj večnoj borbi – života i stvaranja, nasuprot hladnoći i mraku.

Iz ciklusa slika POEZIJA PRIRODE.

Magnolija II, 30×30 cm, akrilik na platnu,
april 2020.

MILAN MANIĆ

,,Povodom Međunarodnog praznika rada, napravio sam GIF pod nazivom ,,IŠČEZAVANJE KULTURE”. Njime poručujem da je življenje bez kulture besmisleno! Da kultura i umetnost zadiru u sve pore društva. A umetnici su radnici poput bilo kojih drugih radnika koji proizvode ili stvaraju. Ako umetnici ne prežive, da li će kultura preživeti?” 
,,Rad nastao u izolaciji danas 14.05.2020.
Rad govori o naročitom bojenju i postavljanju pravogaonika unutar jednog pravougaonika grafike; a grafika predstavlja skučeni prostor izolacije u kome pokušavam da pronađem smisao i iznudim estetiku.”

  KOMPOZICIJA 710, digitalna grafika, promenljive dimenzije

NIKOLA DRAGAŠ

“Serija karikatura i ilustracija na temu Korona virusa nastala je kao neki vid moje reakcije na celu situciju, i potreba buđenja svesti da ljudi treba da se čuvaju, i paze jedni na druge…”

ANDREI CICALĂ

,, Nakon uvođenja vanrednog stanja, na zid sam zaheftao papire, kartone, platno i još ponešto od materijala i započeo rad inspirisan likom i delom prijatelja iz šumadijskog sela, koji, pored prozaičnih poslova kojima se bavi, piše poeziju, čita svetske klasike, reprezentuje i seljaka i radnika, poštenjačinu i emotivca zarobljenog i nesnađenog u sistemu koji ne poznaje gorenavedene emotivno-kreativne kategorije. Rad je dobio logični epilog na ULUS-ovoj virtualnoj izložbi „Umetnički rad je rad“.”

ALEKSANDAR VELJKOVIĆ

Rad “Layers and masks” je rađen akrilom na platnu, dimenzija 80 x6 0cm. Završen je krajem aprila 2020.godine. Inspriaciju nalazim u mitologiji, maskama, životinjama, i svemu što je u sferi iracionalnog.

MIKI KRŠANIN

,,Obe slike nastale su kao refleks na nemogućnost putovanja u vreme Korone. Moja velika strast su putovanja.
Prva, inspirisana lirikom kamena, vode i večitog mediteranskog sunca Trebinja, druga gitaristima i uličnim sviračima u Barseloni.

TREBINJE, 30 x 42 cm, fluoboje na platnu, 
April 2020.
 
FLAMENCO GITARISTA, 30 x 25  cm, ulje na platnu
April 2020.

SINIŠA BAKALAC

,,Sticajem okolnosti ostadoh ” zarobljen ” u Beču. Na raspolaganju sam imao samo tuš i papir i tako su nastajali crteži riba i ptica. Zašto baš riba i ptica? pa verovatno zato što se i njima ponekad desi da im se okean i nebo svedu na kavez i akvarijum kao što su se i nama desile Zatvorene Granice.”